Jajka na twardo w galarecie z estragonem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jajka na twardo w galarecie z estragonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 miarki domowego bulionu wołowego (jak najczystszego)

łyżka żelatyny

łyżka koniaku

sól i pieprz

2 jajka

8 listków estragonu

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Wlać bulion do rondelka i wsypać żelatynę. Odstawić na 5 minut, żeby zmiękła. Lekko podgrzać, mieszając, żeby się rozpuściła. Zdjąć z gazu i wmieszać koniak. Posolić i popieprzyć. Ostudzić. Nalać cieniutką warstewkę na dno każdej z 4 kokilek. Schłodzić, aż stanie się lepka, ale nie ścięta. Reszty bulionu nie wkładać do lodówki. W tym czasie włożyć jajka do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować bez przykrycia. Zdjąć z gazu, nakryć i odstawić na 8 minut. Spłukać zimną wodą do wystudzenia. Obrać i przekroić wzdłuż na pół. Kiedy galareta w kokilkach lekko zastygnie, ułożyć na niej listki estragonu. Położyć na nich połówki jajka, żółtkiem do dołu. Zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki do pełnego zastygnięcia. Wyłożyć jajka w galarecie na talerze, podawać z rukolą i grzaneczkami.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.