Gosia  Molska

Jajka faszerowane po polsku


Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Jajka faszerowane po polsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 jajek na twardo

30 g suszonych grzybów

2 łyżki świeżo startego chrzanu

1 surowe żółtko

2 łyżki usiekanej drobniutko zielonej pietruszki

łyżka oleju

3 łyżki masła

tarta bułka

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Ugotowane jajka (w skorupkach ) ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć białka i żółtka. Jajka i osączone grzyby przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać, utrzeć z masłem, chrzanem, zieloną pietruszką, solą, pieprzem i surowym żółtkiem. Nadziać skorupki, farsz posypać tartą bułką. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć połówki jajek (farszem do dołu) usmażyć. Podawać na gorąco lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.