Jajka Benedict na placuszkach

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Jajka Benedict na placuszkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g masła

3 żółtka

1 łyżka wody

sok z ½ cytryny

szczypta białego pieprzu i soli

2 łyżki octu z białego wina

4 jajka

4 placuszki

4 plasterki wędzonego boczku



Przygotowanie:

Robimy sos hollandaise: stapiamy masło w rondlu i trzymamy w cieple. Wrzucamy żółtka do malaksera, dodajemy wodę i sok z cytryny, miksujemy na małych obrotach do uzyskania jasnej, gładkiej emulsji. Przy włączonym silniku wlewamy po trochu, cienkim strumieniem stopione masło, aż powstanie jednolity sos o konsystencji majonezu. Przekładamy do miski, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy i trzymamy w cieple. Opiekamy boczek i placuszki pod gorącym grillem lub na płycie. Zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy ocet, zmniejszamy ogień, wbijamy jajka do osobnych miseczek lub filiżanek, delikatnie wlewamy jajka do wody i gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierze kuchennym. Na każdym talerzu kładziemy placuszek, przykrywamy jajkiem w koszulce, polewamy sosem hollandaise. Na wierzchu kładziemy plasterek boczku i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb z bekonem i oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Paratha na wiele sposobów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.