Jajka Benedict na placuszkach

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Jajka Benedict na placuszkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g masła

3 żółtka

1 łyżka wody

sok z ½ cytryny

szczypta białego pieprzu i soli

2 łyżki octu z białego wina

4 jajka

4 placuszki

4 plasterki wędzonego boczku



Przygotowanie:

Robimy sos hollandaise: stapiamy masło w rondlu i trzymamy w cieple. Wrzucamy żółtka do malaksera, dodajemy wodę i sok z cytryny, miksujemy na małych obrotach do uzyskania jasnej, gładkiej emulsji. Przy włączonym silniku wlewamy po trochu, cienkim strumieniem stopione masło, aż powstanie jednolity sos o konsystencji majonezu. Przekładamy do miski, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy i trzymamy w cieple. Opiekamy boczek i placuszki pod gorącym grillem lub na płycie. Zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy ocet, zmniejszamy ogień, wbijamy jajka do osobnych miseczek lub filiżanek, delikatnie wlewamy jajka do wody i gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierze kuchennym. Na każdym talerzu kładziemy placuszek, przykrywamy jajkiem w koszulce, polewamy sosem hollandaise. Na wierzchu kładziemy plasterek boczku i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.