David Gaboriaud

Jajecznica z salami i botwinką podana z salsą z papryczkami


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 210

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kawałek węgierskiego salami

1 cebula czerwona

6 jajek

1 pęczek botwinki

kilka listków świeżego estragonu

łyżka posiekanego szczypiorku

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

2 kromki chleba

masło

 

Salsa:

2 papryczki zielone

2 papryczki czerwone

pół łyżeczki nasion kolendry

pół łyżeczki kuminu

sok z połowy cytryny

5 łyżek oliwy z oliwek

ząbek czosnku

sól

 

Przygotowanie:

Na patelni grillowej zrumień kromki chleba z obu stron, odstaw.
Umyj liście botwinki. Ułóż je warstwowo jeden na drugim, zwiń w rulon i pokrój w paseczki o grubości ok 0,5 cm. Odstaw.

Salsa: na zwykłej patelni podpraż nasiona kolendry i kuminu. Przełóż je do miseczki.
Papryczki zielone i czerwone upraż w całości na suchej patelni z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Przełóż na deskę i pokrój w cienkie paseczki.
Przełóż je do miski, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz sok z połowy cytryny. Dodaj oliwę z oliwek i dopraw całość solą. Wymieszaj i odstaw.
Cebulę pokrój na półtalarki. Salami pokrój w kosteczkę. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmaż salami przez 3-4 minuty. Dodaj cebulę, wymieszaj z salami i duś całość jeszcze kilka minut.
Wyłącz gaz pod patelnią, wbij wszystkie jajka i delikatnie wymieszaj je z salami i cebulą. Posyp botwinką, estragonem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Grzanki posmaruj masłem.
Serwuj jajecznicę prosto z patelni. Podaj ją z grzankami i salsą paprykową.
Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Jajka w sosie winnym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.