Mark  Bittman

Jajecznica z krewetkami


Przepis z programu Minimalista (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Jajecznica z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 400 g surowych

obranych krewetek

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

3 łyżki oleju arachidowego

masła lub innego neutralnego oleju

np. z pestek winogron lub kukurydzianego

8 jaj

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

pół szklanki posiekanej dymki

 

Do przybrania – posiekana świeża kolendra (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


Pozbawić krewetki żył, jeśli są duże, pokroić na kawałki. Posypać solą i pieprzem.
Wlać oliwę lub włożyć masło na dużą patelnię, najlepiej teflonową, rozgrzać na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, włożyć krewetki. Smażyć mieszając, aż krewetki będą różowe. Wbić jajka do miski z sosem sojowym i olejem sezamowym. Wrzucić na patelnię jajka i dymkę. Smażyć, do mieszania używać gumowej szpatułki. Rozbijać grudy. Jeśli jajecznica zbyt szybko się smaży, zdjąć z ognia, zamieszać i ponownie smażyć. Kiedy jajka się zetną, doprawić, przybrać wedle życzenia i podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.