Laura Calder

Jajecznica po francusku


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jajecznica po francusku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 bardzo świeże jajka

1 łyżka zimnego

niesłonego masła

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Białka roztrzep nieco widelcem. Roztop połowę masła w rondlu nad średnim ogniem. Wlej białka i gotuj ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną przywierać do rondla. Mieszaj dalej, obskrobując brzegi, aż białka zamienią się w białe zawijasy. Teraz dodaj żółtka i gotuj, aż się zetną, ale nie za bardzo. Zdejmij rondel z ognia i wymieszaj jajka z pozostałym masłem. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż jajecznicę do talerza na zupę. Podawaj ją z tostami posmarowanymi czosnkiem. Trybula doskonale smakuje jako dodatek do jajecznicy. To klasycznie francuski wybór.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.