Gary  Rhodes

Jaja po benedyktyńsku


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jaja po benedyktyńsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki sosu holenderskiego:

2 żółtka

nieco soku z cytryny

nieco wody

175g masła

sól i pieprz

1 łyżka stołowa posiekanego estragonu



Składniki dania:

2 bułeczki

masło (do smarowania)

4 plastry szynki

gorąca woda (do podlania szynki)

4 jaja

garnek z wrzątkiem (do gotowania jaj w koszulkach)

ocet z białego wina

oliwa (do polania)



Przygotowanie sosu:

Roztop masło na patelni i przecedź przez sito, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Żółtka, sok z cytryny i wodę ubij na puszystą masę nad garnkiem z wrzątkiem. Podgrzane żółtka zgęstnieją. Stopniowo znikną bąbelki i powstanie gęsta masa. Zdejmij z garnka i ucieraj, żeby żółtka się nie zwarzyły. Wlewaj stopniowo roztopione masło, bez przerwy ucierając. Sos powinien być lśniący i gładki. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos stanie się lepki, rozcieńcz go sokiem z cytryny i wodą. Nie powinien spływać z wierzchu łyżki. Dodaj posiekany estragon i wymieszaj.



Przygotowanie dania:

Bułeczki rozetnij na pół i posmaruj masłem. Plastry szynki ułóż w naczyniu, polej kilkoma łyżkami gorącej wody. Przykryj folią spożywczą. Wstaw na 10-30 sekund do mikrofalówki, zależnie od jej mocy.

Zagotuj wodę w dużym rondlu postawionym na silnym ogniu. Dolej nieco octu z białego wina. Trzepaczką zamieszaj wodę, żeby pośrodku powstał wir. Wbij jajo na środku garnka. Opiecz bułeczki pod grillem, aż będą złociste, a masło się roztopi. Ostrożnie wyjmij jajo łyżką cedzakową. Posyp solą i pieprzem. Na środku talerza połóż bułeczkę, następnie złożony plaster szynki, na wierzch nałóż jajo i polej sosem. Skrop oliwą sos i talerz wokół potrawy.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 5”



powrót

Podobne przepisy

Plastry bakłażana
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deska serów
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Rukiew wodna z imbirem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.