Mark  Bittman

Jaja faszerowane


Przepis z programu Minimalista (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Jaja faszerowane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 100 g krewetek

obranych i pozbawionych żyły

4 jaja

2-3 łyżki dobrych oliwek

posiekane

1 łyżka zmielonej cebuli

2 łyżki posiekanej natki pietruszki i jeszcze trochę do przybrania

1 łyżka sosu Worcestershire

1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz do smaku

2 łyżki majonezu

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę w małym rondlu. Wrzucić krewetki i gotować, aż staną się różowe, ok. 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Ostudzić, posiekać. Włożyć do rondla jaja, w razie potrzeby dolać wody, aby je pokryła. Kiedy woda się zagotuje, wyłączyć gaz. Przykryć rondel i poczekać 9 minut, jeśli jaja są duże 10. Po tym czasie zanurzyć jaja w bardzo zimnej wodzie. Kiedy wystygną na tyle, że nie parzą w palce, obrać. Przekroić jaja na pół wzdłuż i wyjąć żółtka. Włożyć 3 żółtka do średniej wielkości miski i rozgnieść. Dodać drobno pokrojone krewetki, pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Nałożyć masę do białek. Pokruszyć na wierzchu pozostałe żółtka i przybrać natką pietruszki. Podawać lub przykryć folią i przechowywać w lodówce do 24 godzin.

powrót

Podobne przepisy

Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Plastry bakłażana
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.