Ainsley Harriot

Jagnięcina zapiekana w pergaminie


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Jagnięcina zapiekana w pergaminie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

steki jagnięce z kostką

suszone oregano

cebula

czosnek

ziarna czarnego pieprzu

liście laurowe

sól

białe wytrawne wino

najlepiej Retsina

pergamin do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Z pergaminu wyciąć koło o średnicy około 20 cm. Mięso ułożyć na papierze posmarowanym oliwą. Na wierzchu położyć pokrojoną cebulę i czosnek, posypać oregano i rozgniecionymi w moździerzu ziarnami pieprzu. Dodać listek laurowy, posolić. Papier zagiąć na pół i połączyć brzegi, podwijając do góry. Zostawić kilka centymetrów nie zaciśniętych, przez otwór wlać odrobinę wina, a następnie dokończyć zawijanie krawędzi. Paczuszki z jagnięciną wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Rumuńskie pikantne smażone kiełbaski bez osłonek
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.