Ainsley Harriot

Jagnięcina zapiekana w pergaminie


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Jagnięcina zapiekana w pergaminie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

steki jagnięce z kostką

suszone oregano

cebula

czosnek

ziarna czarnego pieprzu

liście laurowe

sól

białe wytrawne wino

najlepiej Retsina

pergamin do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Z pergaminu wyciąć koło o średnicy około 20 cm. Mięso ułożyć na papierze posmarowanym oliwą. Na wierzchu położyć pokrojoną cebulę i czosnek, posypać oregano i rozgniecionymi w moździerzu ziarnami pieprzu. Dodać listek laurowy, posolić. Papier zagiąć na pół i połączyć brzegi, podwijając do góry. Zostawić kilka centymetrów nie zaciśniętych, przez otwór wlać odrobinę wina, a następnie dokończyć zawijanie krawędzi. Paczuszki z jagnięciną wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Comber jagnięcy z sosem miętowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.