Ainsley Harriot

Jagnięcina z harissą w chlebku pita


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Jagnięcina z harissą w chlebku pita
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 polędwiczki jagnięce

harissa (do kupienia w dobrych supermarketach lub sklepach z arabską żywnością)

świeża mięta

cytryna

pół łyżeczki gruboziarnistej soli

Dodatek: chlebki pita

listki rukoli

hummus (z puszki lub z budki z tureckim jedzeniem)

papryka w proszku

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać łyżkę stołową harissy, drobno posiekane listki mięty, sok z cytryny i sól. Filety z jagnięciny włożyć do marynaty, lekko ugnieść. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej. Po obróceniu posmarować usmażoną stronę resztą marynaty. Po zdjęciu mięsa podgrzać chlebki na patelni, aby wchłonęły zapach smażonego mięsa i marynaty. Pokroić cytrynę na ósemki. Rozciąć z jednej strony krawędź chlebka. Do kieszonki włożyć listki rukoli. Mięso pokroić na plastry, włożyć do chlebka 4-5 plasterków. Na wierzch położyć porcję hummusu, posypać papryką, dołożyć kawałek cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.