Anjum  Anand

Jagnięcina z Hajdarabadu


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Jagnięcina z Hajdarabadu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynata

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka garam masala

1 łyżka białych nasion maku

3 duże ząbki czosnku

1 łyżka świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego

1 średnia cebula, grubo pokrojona

2 średnie pomidory, grubo pokrojone



Mięso

800 g jagnięciny z kością, pokrojonej na małe kawałki

3 łyżki oleju roślinnego

¾ łyżeczki nasion czarnuszki

1 łyżeczka nasion kminu

500 ml wody

5-8 zielonych papryczek jalapeño, przeciętych na pół i wypestkowanych

2-3 łyżeczki pasty tamaryndowej

sól do smaku

2 garście posiekanej świeżej kolendry



Przygotowanie

Umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i zmiksować na gładką masę. Włożyć jagnięcinę do marynaty i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Rozgrzać w rondlu dwie łyżki oleju, dodać nasiona czarnuszki i kminu, i prażyć około pół minuty, aż kmin zbrązowieje. Dodać jagnięcinę i gotować na średnim ogniu, często mieszając, 12-15 minut. Wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 35-40 minut. Od czasu do czasu mieszać i w razie potrzeby dolać wody. W połowie gotowania rozgrzać na patelni pozostały olej i obsmażyć papryczki, dwie minuty, często mieszając. Przełożyć do jagnięciny. Kiedy jagnięcina będzie miękka, dodać pastę tamaryndową, zamieszać, posolić do smaku. Jeśli sos jest za gęsty, wlać trochę wody. Dodać świeżą kolendrę, zamieszać i podawać.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.