Anjum  Anand

Jagnięcina rogan josh


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Jagnięcina rogan josh
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 łyżek oleju roślinnego

3 strączków czarnego kardamonu

w całości

5 strączków zielonego kardamonu

w całości

7 ziaren czarnego pieprzu

4 goździków

1 kawałek kory cynamonu

1 kawałek kwiatu muszkatołowca

1 cebula

drobno posiekana

750 g jagnięciny lub baraniny z udźca

z kością

pokrojone na kawałki

6 ząbków czosnku

obranych

2 cm korzenia imbiru

obrane i przekrojone na pół

½ łyżeczki sproszkowanego chilli

2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki mielonego kminu

2 łyżeczki garam masala

2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego

sól do smaku

2 pomidory

zmiksowane na purée

3 łyżki jogurtu naturalnego

garść posiekanej świeżej kolendry (liście i łodygi)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać w rondlu olej. Dodać strączki kardamonu, pieprz, goździki, cynamon i macis, i smażyć 1-2 minuty, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć, mieszając, do lekkiego zrumienienia. Dodać mięso i smażyć 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż całe się zrumieni. Tymczasem zmiksować czosnek i imbir z jedną łyżką wody na gładką pastę. Dodać pastę do mięsa, dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień i smażyć 3-4 minuty, regularnie mieszając. Dodać pozostałe przyprawy, sól, purée z pomidorów i jogurt, zamieszać, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić około 20 minut, aż niemal cały płyn odparuje. Jeśli stanie się to za szybko, dolać trochę wody. Wlać tyle wrzącej wody, aby przykryła mięso, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut, aż sos zgęstnieje, a jagnięcina będzie dobra. Dodać świeżą kolendrę, wymieszać i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.