Gary  Rhodes

Jagnięcina marynowana w czerwonym winie i pomarańczach


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Jagnięcina marynowana w czerwonym winie i pomarańczach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kawałki jagnięcej pierwszej krzyżowej

po 225-275g każda

wyluzowane i zwinięte

25 g smalcu

600 ml bulionu cielęcego

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w naczyniu wystarczająco dużym, by w jednej warstwie zmieściło się w nim całe mięso. Dodaj mięso, przykryj i odstaw, żeby się marynowało. Im dłużej mięso się marynuje tym jest lepsze. Może stać w lodówce nawet 5 dni. Po tym czasie jagnięcina nabierze ciemnoczerwonego koloru. Postaw ognioodporną blachę do pieczenia na ogniu, rozpuść smalec i obsmaż mięso z każdej strony, aż będzie prawie przypalone. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 220° C i piecz przez 15-20 minut. Po wyjęciu odstaw na 6-8 minut, żeby odpoczęło. W czasie kiedy mięso się piecze, przelej marynatę do garnka i redukuj na sporym ogniu, aż zostanie jej ¼. Dodaj bulion, gotuj jeszcze przez 15 minut i przecedź przez sitko. Mięso podaj pokrojone w plastry i polane sosem.

powrót

Podobne przepisy

Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sztuka mięsa z warzywami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chili woźnicy
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Kotlety schabowe z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak Marengo
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.