Gary  Rhodes

Jagnięcina marynowana w czerwonym winie i pomarańczach


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Jagnięcina marynowana w czerwonym winie i pomarańczach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kawałki jagnięcej pierwszej krzyżowej

po 225-275g każda

wyluzowane i zwinięte

25 g smalcu

600 ml bulionu cielęcego

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w naczyniu wystarczająco dużym, by w jednej warstwie zmieściło się w nim całe mięso. Dodaj mięso, przykryj i odstaw, żeby się marynowało. Im dłużej mięso się marynuje tym jest lepsze. Może stać w lodówce nawet 5 dni. Po tym czasie jagnięcina nabierze ciemnoczerwonego koloru. Postaw ognioodporną blachę do pieczenia na ogniu, rozpuść smalec i obsmaż mięso z każdej strony, aż będzie prawie przypalone. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 220° C i piecz przez 15-20 minut. Po wyjęciu odstaw na 6-8 minut, żeby odpoczęło. W czasie kiedy mięso się piecze, przelej marynatę do garnka i redukuj na sporym ogniu, aż zostanie jej ¼. Dodaj bulion, gotuj jeszcze przez 15 minut i przecedź przez sitko. Mięso podaj pokrojone w plastry i polane sosem.

powrót

Podobne przepisy

Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chrupiąca wołowina hoi an
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.