Jagnięcina Marco Polo - Dominik Stachowiak

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 3450

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg żeberek jagnięcych (w całości)

oliwa z oliwek

sól morska

pieprz

2 kg małych ziemniaków

grillowanie warzywa (marchew, bakłażan, papryka, brokuł, brukselka)

zioła prowansalskie

tymianek

Składniki na sos prowansalski:

1 łyżka posiekanego czosnku i drobno pokrojonej cebuli

1 szklanka czyli około 150 g bułki tartej

posiekana natka pietruszki

zioła prowansalskie

Składniki na sos romański:

4 czerwone papryki

płatki migdałów

1 łyżka octu z czerwonego wina

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Sposób przygotowania jagnięciny:
Żeberka jagnięce przypraw solą i pieprzem i usmaż z obu stron na oliwie z oliwek. Następnie dodaj oba sosy (przygotowanie poniżej) i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni na około 15/20 minut. Ziemniaki przekroić na dwie równe części, przyprawić, polać oliwą i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20 min lub obłożyć nimi mięso i zapiekać razem z nim w piekarniku.

Sos prowansalski:
Cebulę i czosnek podsmaż na dużej ilości oliwy, a następnie dodaj bułkę tartą i wymieszaj całość z pozostałymi składnikami sosu.

Sos romański:
Paprykę upiec/zgrillować przez 30 minut, aż skóra będzie całkowicie spalona. Gorące papryki wrzucić do worka i szczelnie zamknąć. Obrane papryki wraz z innymi składnikami wrzucić do blendera i utrzeć na jednolitą gładką masę.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Łata wołowa z anyżem gwiazdkowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Boeuf au bleu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.