Ainsley Harriot

Jagnięcina kleftiko


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Jagnięcina kleftiko
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

jagnięcina

pokrojona na kawałki

kilka dojrzałych pomidorów

obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę

ser kefalotiri lub pecorino albo kozi cheddar

kilka listków laurowych

chlebki pita

kilka łyżek masła

kilka ząbków czosnku

łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać składniki marynaty, mięso włożyć do miski, wymieszać. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na kwadraty grubej folii aluminiowej nałożyć po kilka kawałków mięsa, dodać pokrojone pomidory. Na wierzchu położyć po dwa plastry sera i listek laurowy. Zawinąć brzegi folii, paczuszki z mięsem ułożyć na średnio rozgrzanym grillu. Piec około 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia ponacinać chlebki pita ostrym nożem w krateczkę. Podpiec na grillu z obu stron przez 1-2 minuty. Polać stopionym masłem z rozgniecionym czosnkiem i pietruszką. Pokroić w ukośne paski i podawać do jagnięciny.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pieczona szynka w glazurze
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.