Delia  Smith

Jagnięcina duszona z fasolką flażolet


Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Jagnięcina duszona z fasolką flażolet
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg jagnięcego karczku

2 duże cebule

2 łyżki stołowe oliwy do smażenia

fasolka flażolet

2 ząbki czosnku

3 dag mąki

½ l bulionu jagnięcego

pieprz

3 liście laurowe

1 łyżka deserowa posiekanych lisków tymianku

kilka gałązek tymianku

25 dag małych

koktajlowych pomidorków

 

 

Przygotowanie:


Pokrojone w plastry mięso obsmażamy w oliwie. Na tej samej patelni smażymy cebule, pokrojone w grube, centymetrowe plastry. Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc, aby napęczniała. Jeśli o tym zapomnimy – zalewamy ją wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut i odstawiamy na dwie godziny. Gdy cebula się podsmaży, wrzucamy drobno posiekany czosnek i dusimy przez minutę. Wsypujemy na patelnię mąkę i mieszamy, aby wchłonęła soki, a następnie powoli wlewamy bulion, cały czas mieszając. Doprawiamy pieprzem, ale nie solimy – dodamy sól na końcu. Wrzucamy liście laurowe i tymianek – zarówno posiekany, jak i gałązki. Przykrywamy patelnię i wstawiamy na półtorej godziny do piekarnika, rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza. Po tym czasie dodajemy sparzone, obrane ze skóry pomidorki i dusimy jeszcze godzinę.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.