Delia  Smith

Jagnięcina duszona w winie beaujolais


Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jagnięcina duszona w winie beaujolais
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

udziec z jagnięcia

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

sól

pieprz

butelka wina Beaujolais

1 łyżeczka posiekanego tymianku

1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

pieczone warzywa (patrz: oddzielny przepis)

 

 

Przygotowanie:


Mięso nacieramy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i wstawiamy na pół godziny do maksymalnie rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy je i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza. Brytfankę stawiamy na ogniu i wlewamy wino. Polewamy nim mięso, posypujemy ziołami i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Po półtorej godzinie dodajemy podpieczone wcześniej warzywa, parę listków laurowych, kilka gałązek rozmarynu i tymianku, ponownie przykrywamy brytfankę folią i jeszcze raz wstawiamy do piekarnika na kolejne półtorej godziny. Upieczoną jagnięcinę oraz warzywa przekładamy na podgrzany półmisek, przykrywamy folią i odstawiamy, by „odpoczęła”.
Soki i wino zlewamy do rondelka i przez chwilę odparowujemy, a następnie dodajemy galaretkę z czerwonej porzeczki i czosnek. Mieszamy i podajemy do pieczeni.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.