Delia  Smith

Jagnięce nerki z musztardą


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Jagnięce nerki z musztardą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilograma jagnięcych nerek

cebula

pieczarki

90 ml białego

wytrawnego wina

musztarda w proszku

musztarda pełnoziarnista

200 ml świeżej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Nerki kroimy wzdłuż na pół ostrym nożem, a następnie nożyczkami wycinamy biały rdzeń i zdejmujemy z nich skórę. Smażymy je 3 minuty – po półtorej na każdej stronie. Zdejmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę i pieczarki. Gdy grzyby puszczą sok – dolewamy 90 mililitrów białego, wytrawnego wina, a kiedy większość płynu odparuje – dodajemy czubatą łyżeczkę sproszkowanej musztardy angielskiej i dwie czubate łyżeczki musztardy pełnoziarnistej. Dodajemy śmietanę, doprawiamy, mieszamy i gotujemy, aż znów odparuje połowa płynu. Na koniec wrzucamy do sosu nerki, podgrzewamy i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.