Delia  Smith

Jagnięce nerki z musztardą


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Jagnięce nerki z musztardą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilograma jagnięcych nerek

cebula

pieczarki

90 ml białego

wytrawnego wina

musztarda w proszku

musztarda pełnoziarnista

200 ml świeżej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Nerki kroimy wzdłuż na pół ostrym nożem, a następnie nożyczkami wycinamy biały rdzeń i zdejmujemy z nich skórę. Smażymy je 3 minuty – po półtorej na każdej stronie. Zdejmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę i pieczarki. Gdy grzyby puszczą sok – dolewamy 90 mililitrów białego, wytrawnego wina, a kiedy większość płynu odparuje – dodajemy czubatą łyżeczkę sproszkowanej musztardy angielskiej i dwie czubate łyżeczki musztardy pełnoziarnistej. Dodajemy śmietanę, doprawiamy, mieszamy i gotujemy, aż znów odparuje połowa płynu. Na koniec wrzucamy do sosu nerki, podgrzewamy i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z wątróbek
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska
Łopatka wieprzowa w kiszonej kapuście z ananasem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.