Delia  Smith

Jagnięce nerki z musztardą


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Jagnięce nerki z musztardą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilograma jagnięcych nerek

cebula

pieczarki

90 ml białego

wytrawnego wina

musztarda w proszku

musztarda pełnoziarnista

200 ml świeżej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Nerki kroimy wzdłuż na pół ostrym nożem, a następnie nożyczkami wycinamy biały rdzeń i zdejmujemy z nich skórę. Smażymy je 3 minuty – po półtorej na każdej stronie. Zdejmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę i pieczarki. Gdy grzyby puszczą sok – dolewamy 90 mililitrów białego, wytrawnego wina, a kiedy większość płynu odparuje – dodajemy czubatą łyżeczkę sproszkowanej musztardy angielskiej i dwie czubate łyżeczki musztardy pełnoziarnistej. Dodajemy śmietanę, doprawiamy, mieszamy i gotujemy, aż znów odparuje połowa płynu. Na koniec wrzucamy do sosu nerki, podgrzewamy i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Hamburger doskonały
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Kofty wołowo-indycze z zimnym dipem z melona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Osso buco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.