Aaron Craze

Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Kofty:

500 g mielonej jagnięciny

2 gałązki rozmarynu

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka ziaren kolendry

2 ząbki czosnku

½ pomarańczy (tylko starta skórka)

1 żółtko

ok. 3 łyżek soli morskiej w płatkach

1 mała garść posiekanej mięty

1 garść posiekanej kolendry



Dressing:

2 bakłażany

½ łyżeczki kminu rzymskiego

150 g jogurtu bałkańskiego

12 listków mięty



Do podania:

6 placków pita

listki świeżej mięty

listki świeżej kolendry



Kofty:

Ubić w moździerzu ziarna kolendry, kmin rzymski i skórkę z pomarańczy. Oberwać listki rozmarynu. Wszystkie składniki umieścić w misce i starannie wyrobić rękami. Porcje mięsa formować rękami w serdelki i nabijać na szpadki. Uformowane kofty włożyć na 30 minut do lodówki, potem upiec na mocno rozgrzanej patelni grillowej, albo pod opiekaczem. Piec około 6 minut, aż zbrązowieją i będą twarde w dotyku.



Dressing:

Rozgrzać piekarnik do 160°C (140°C, jeśli z obiegiem powietrza). Bakłażany piec na blasze około 40 minut, aż zmiękną i na zewnątrz zbrązowieją. Kiedy wystygną, przeciąć je na pół, wyskrobać miąższ i zmiksować go na gładką masę. Dodać kmin rzymski, miętę i jogurt. Doprawić do smaku. Placki pita rozerwać tak, by utworzyły się kieszonki. Do środka włożyć kilka listków kolendry i mięty, koftę i wlać kilka łyżek sosu bakłażanowego.



Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.







powrót

Podobne przepisy

Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Trio mięsne w jogurtowej marynacie
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak z kokosem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.