Jagnięce kathi rolls

Jagnięce kathi rolls
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
1

Składniki:

  • 125 g jagnięciny zadniej, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 6 g imbiru, obranego i startego na pastę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i starte na pastę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • po ½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku, kolendry i garam masala
  • 1 łyżka oleju roślinnego plus 1 łyżka do serwowania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • ½ pomidora, posiekanego
  • woda, opcjonalnie
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na małej patelni. Dodaj porcji cebuli i trochę soli i gotuj na średnim ogniu mieszając, aż brzegi cebuli się przyrumienią. Wyłącz ogień, dodaj imbir i czosnek i gotuj przez minutę. Dodaj przyprawy i pomidory i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj jagnięcinę, trochę wody, jeśli trzeba, i gotuj, aż jagnięcina zmięknie, a pomidory będą prawie całe ugotowane, około 5-7 minut. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku. Przykryj i odstaw.

Rozgrzej resztę oleju na drugiej patelni. Posmaruj jedną stronę tortilli rozkłóconym jajkiem i połóż tą stroną na patelni (może lekko pryskać). Kiedy tortilla się usmaży, przewróć i smaż przez 30 sekund. Powtórz to samo z pozostałymi tortillami. Połóż tortille na blacie, posmaruj z wierzchu połową porcji chutneya, nałóż połowę porcji jagnięciny, rozrzuć kawałki surowej cebuli (aby zapewnić chrupkość i smak), zawiń, przekrój na pół i serwuj. Gotowe roladki możesz także zawinąć w folię i zjeść poza domem. W końcu to danie uliczne.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA