Tomasz Jakubiak

Jaglane pulpety z sosem cytrynowo-koperkowym


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 2031

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1,5 szklanki kaszy jaglanej

łodyga selera naciowego

2 szalotki

garść suszonych pomidorów

pomidor malinowy

oliwa

0,5 lita warzywnego bulionu

sól

pieprz

mąka do oprószenia pulpetów

2 łyżki masła

 

Sos cytrynowo-koperkowy:

szklanka bulionu warzywnego

2 szklanki śmietany kremówki

pomidor

sok z cytryny

świeży koperek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kaszę przepłucz wrzątkiem i odstaw.
Na oliwie podsmaż bardzo drobno posiekanego selera, szalotkę, suszone pomidory i kawałki pomidora malinowego. Warzywa lekko podduś.
Następnie dodaj kaszę, chwilę przesmaż i zalej bulionem.
Kaszę rozgotuj. Na koniec dodaj drobno posiekane liście selera naciowego. Dopraw solą i pieprzem. Kaszę zostaw pod przykrywką do wystygnięcia.
Z przestudzonej kaszy uformuj małe pulpeciki. Obtocz je w mące i obsmaż na maśle.
Przygotuj sos. Do mąki, która pozostała ci ze smażenia pulpetów, wlej bulion.
Dodaj posiekanego pomidora i wlej śmietanę. Sos dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekany koperek.
Pulpeciki z kaszy jaglanej podawaj z sosem. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.