Jaglana szarlotka

Jaglana szarlotka
Oceń przepis:
250 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 80 g mąki kukurydzianej + do kruszonki
  • 100 g cukru trzcinowego jasnego
  • 30 g skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana)
  • 2 banany
  • 80 g płynnego oleju kokosowego lub margaryny
  • garść orzechów włoskich
Nadzienie:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto:
Kaszę wymieszać z cukrem, mąką kukurydzianą, skrobią i olejem kokosowym. Banany zmiksować lub rozgnieść na puree i dodać do reszty składników. Wyrobić na jednolitą masę.

Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, skrobią i cynamonem. Pektynę połączyć z karmelem w proszku i dodać do jabłek, wymieszać.

Na spód blaszki wyłożonej pergaminem nałożyć połowę masy z kaszą jaglaną. Orzechy włoskie posiekać, rozsypać na przygotowanym spodzie z kaszy i zapiec 15 min, w 180º C.

Pozostałą masę jaglaną wymieszać z odrobiną mąki kukurydzianej, do uzyskania sypkiej kruszonki. Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe i przykryć kruszonką jaglaną. Piec 25-30 min. w 180º C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA