Jennifer  Paterson

Jabłkowy zawijaniec


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Jabłkowy zawijaniec
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

40 g miękkiego masła

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj składniki wypełnienia i odstaw na noc pod przykryciem. Osącz jabłka, zachowując sok. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, zrób w mące spory dołek i umieść tam masło oraz wbij jajka. Końcami palców delikatnie wymieszaj składniki, dodając stopniowo 200 ml zachowanego soku z jabłek. Otrzymaną elastyczną masę odstaw na 2 godziny. Następnie rozwałkuj ciasto jak najcieniej i przełóż na obrus posypany mąką, rozłożony na dużym stole. Poczynając od środka ostrożnie rozciągaj ciasto dłońmi aż będzie miało grubość bibułki papierosowej. Pozwól ciastu i sobie odpocząć przez jakąś godzinę. Rozprowadź delikatnie stopione masło na powierzchni ciasta, posyp równomiernie cukrem, ułóż dobrze osączone jabłka i zwiń w rulon, a następnie uformuj z niego dość ciasnego ‘ślimaka’. Pozostały z osączenia sok rozmieszaj w roztrzepanym jajku i rozprowadź po wierzchu ciasta. Piecz 50-55 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190oC.

powrót

Podobne przepisy

Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bardzo waniliowe babeczki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Różane pączki ze słodkim jogurtem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.