Anna Olson

Jabłkowe chrupki z syropem klonowym


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jabłkowe chrupki z syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżek cukru pudru

6 łyżek syropu klonowego

2 jabłka Mutsu lub Granny Smith

½ szklanki drobno posiekanych pekanów

szczypta mielonego cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 105°C i wyłóż pergaminem dwie duże blachy do pieczenia.
Utrzyj 3 łyżki cukru pudru z 3 łyżkami syropu klonowego i odstaw na bok. Przesiej pozostałe 3 łyżki cukru pudru bezpośrednio na wyłożone pergaminem blachy do pieczenia. Przy pomocy szatkownicy albo ręcznie pokrój jabłka na cienkie plastry. Rozłóż je pojedynczą warstwą w każdej blasze i posmaruj pędzlem, namoczonym w przygotowanej mieszaninie cukru i syropu klonowego. Zapiekaj plastry jabłka około 2 godzin (obracając blachy parę razy w trakcie ogrzewania) lub do chwili, aż przybiorą jasnozłote zabarwienie i zrobią się kruche. Posmaruj jabłka pozostałymi 3 łyżki syropu za pomocą pędzla i posyp posiekanymi pekanami oraz cynamonem. Piecz jeszcze 20 minut i natychmiast przełóż jabłkowe “chipsy” na metalową kratkę, żeby ostygły.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.