Gary  Mehigan

Jabłkowa tarta tatin


Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jabłkowa tarta tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8-10 jabłek

150 g masła

200 g cukru

1 laska wanilii

1 opakowanie gotowego kruchego ciasta

 

foremka o średnicy 25 cm albo takiż rondel

który można wstawić do piekarnika

 

creme fraiche do podania

 

 

Przygotowanie:


Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, odłożyć na bok. W foremce lub rondlu roztopić na średnim ogniu cukier, masło i wanilię. Mieszać żaroodporną łopatką, aż powstanie złocisty karmel. Ułożyć na nim jabłka: pierwsza warstwa powinna być starannie ułożona, bo będzie wierzchem ciasta, kolejne wystarczy, jeśli będą równe. Rozwałkować ciasto na placek nieco większy niż średnica naczynia, ale niezbyt cienko. Położyć na jabłkach i podwinąć do środka. Wstawić tartę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec, aż ciasto będzie upieczone, a z boku pojawi się karmel. Zostawić do wystygnięcia. Przykryć formę talerzem, na którym tarta będzie podawana, przytrzymać dłonią, obrócić formę do góry dnem, żeby tarta znalazła się na talerzu. Podawać z creme fraiche.

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.