Martha Stewart

Jabłkowa tarta Tatin


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jabłkowa tarta Tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5-6 średniej wielkości jabłek

¾ szklanki cukru białego

3 łyżki wody

4 łyżki masła, pokrojonego na małe kawałki

½ porcji z przepisu na pâte brisée

Przygotowanie:

Jabłka przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Jedną połówkę odłóż na bok. Pozostałe połówki przekrój na ćwiartki i przenieś do dużej miski. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na bok.

W średniej wielkości patelni umieść cukier i wodę. Zagotuj mieszankę na dużym ogniu, następnie zmniejsz na średni i gotuj, aż mieszanką się zagęści i zrobi bursztynowa. Wtedy zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło.

Zachowaną połówkę jabłka połóż na środku patelni. Pozostałe kawałki poukładaj dookoła, cięciem na dół. Wypełnij tak całą powierzchnię patelni. W razie potrzeby krój kawałki na plasterki, wypełniając luki. Jeśli będą jakiekolwiek przerwy, tarta rozpadnie się po przekręceniu.

Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj, aż syrop zredukuje się o połowę, około 20 minut. Uważaj, żeby go nie przypalić. Następnie zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia o odstaw na bok.
Rozwałkuj pâte brisée na okrąg o średnicy 25-27 centymetrów i grubości 3 milimetrów. Przenieś na blachę i schłodź przez 30 minut.

Przełóż ciasto na patelnię z jabłkami, zawijając jego brzegi. Postaw patelnię na blasze, a następnie włóż ją do piekarnika i piecz przez 35 minut. Wyciągnij, postaw na kratce i schłodź przez 15-20 minut.

Przejedź ostrym nożem dookoła brzegów, by poluzować ciasto, przystaw okrągły półmisek do patelni i szybko, ale ostrożnie ją obróć. Podawaj natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Tarta lotaryńska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta z porami i kozim serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta z wędzonym łososiem, cukinią i koperkiem
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty, Dobre dla dzieci
Tarta z beszamelem, białą rybą i porami
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.