Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami

Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szt. jabłka czerwonego „Krwiste”

2 łyżki rodzynek

4 suszone daktyle

4 suszone śliwki

4 suszone morele

1 łyżka suszonej żurawiny

20 g orzechów włoskich

0,5 cytryny

masło klarowane

cukier trzcinowy do smaku

świeża mięta do dekoracji

Składniki sosu żurawinowego:

masło klarowane

miód do smaku

0,5 cytryny

10 g świeżego imbiru

100 g mrożonej żurawiny

50 ml wody

Przygotowanie:

Owoce suszone i orzechy drobno pokroić, przełożyć do miski i wymieszać, zagniatając z sokiem z cytryny, łyżką klarowanego masła i cukrem trzcinowym. Jabłko umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek, a następnie nałożyć do środka farsz z orzechów i suszonych owoców. Jabłko przykryć, położyć na blaszkę, skropić masłem klarowanym i włożyć do nagrzanego piekarnika do 120ºC i piec przez 25 minut. Podczas gdy jabłko się piecze mamy czas na przygotowanie sosu.

Przygotowanie sosu:
Imbir obrać i drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię dodać łyżkę klarowanego masła, imbir i delikatnie podsmażyć, a następnie dodać żurawinę, łyżkę miodu, sok z cytryny i całość podsmażać przez około 5 minut. Do całości dodać wodę i zagotować. Gotować do momentu miękkości żurawiny.
Jabłko przełożyć na talerz i podawać z sosem i listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.