Jabłka z kruszonką

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Jabłka z kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1kg jabłek

90g rodzynek

2 łyżki masła

3 łyżki cukru

szczypta cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Wsyp rodzynki do miski, zalej gorącą wodą i odstaw. Obierz jabłka, przetnij na pół, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cienkie plasterki. Do dużego garnka włóż 2 łyżki masła i roztop na średnim ogniu. Dodaj jabłka, 3 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Odsącz rodzynki z nadmiaru wody i wrzuć do jabłek. Nagrzej piekarnik do 210º C. Natłuść formę do pieczenia masłem i przełóż do niej jabłka. Następnie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp 125g mąki, dodaj 40g cukru, szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dorzuć 75g miękkiego masła pokrojonego na małe kawałki. Palcami rozetrzyj wszystkie składniki tak, aby powstały grudki. Masło na kruszonkę powinno być miękkie, w przeciwnym razie nie wyjdą odpowiednie grudki. Posyp jabłka kruszonką i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Deser podawaj polany zimną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Niezwykłe lody
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.