Jabłka z kruszonką

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Jabłka z kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1kg jabłek

90g rodzynek

2 łyżki masła

3 łyżki cukru

szczypta cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Wsyp rodzynki do miski, zalej gorącą wodą i odstaw. Obierz jabłka, przetnij na pół, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cienkie plasterki. Do dużego garnka włóż 2 łyżki masła i roztop na średnim ogniu. Dodaj jabłka, 3 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Odsącz rodzynki z nadmiaru wody i wrzuć do jabłek. Nagrzej piekarnik do 210º C. Natłuść formę do pieczenia masłem i przełóż do niej jabłka. Następnie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp 125g mąki, dodaj 40g cukru, szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dorzuć 75g miękkiego masła pokrojonego na małe kawałki. Palcami rozetrzyj wszystkie składniki tak, aby powstały grudki. Masło na kruszonkę powinno być miękkie, w przeciwnym razie nie wyjdą odpowiednie grudki. Posyp jabłka kruszonką i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Deser podawaj polany zimną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.