Sophie Dahl

Jabłka w toffi z kruszonką


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Jabłka w toffi z kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże jabłka

obrane

pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki

4 gruszki

obrane i przekrojone na ćwiartki

125 g niesolonego masła

125 g ciemnobrązowego miękkiego cukru

otarta skórka i sok z 1 pomarańczy

garść fig i garść daktyli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Do płaskiego rondla albo na patelnię włóż jabłka i gruszki, dodaj masło, cukier oraz skórkę i sok z pomarańczy i smaż na małym ogniu mieszając, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać do zmięknięcia owoców, lecz nie doprowadź do ich rozpadania się.
Wymieszaj mąkę, płatki, masło oraz cukier i zagnieć kruszonkę. Rozłóż owoce w brytfance, na nich kruszonkę i zapiekaj 25-30 min. Podawaj porcje z sosem custard, śmietaną lub lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trufle czekoladowo-marcepanowe:
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.