Jabłka w karmelu

Jabłka w karmelu
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 małe jabłka
  • 300 g białego cukru
  • 100 ml wody
  • ocet
  • czerwony barwnik spożywczy
  • patyczki
  • pergamin

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cukier wsypać do rondla o grubym dnie i wlać nieco wody. Powoli doprowadzić do wrzenia. Ściany rondla zwilżać wodą przy pomocy pędzelka, żeby były czyste. Wlać nieco octu. Umyć jabłka, usunąć ogonki, wbić patyczki. Gotować cukier z wodą, aż syrop stanie się gęsty i będzie złocisty. Nadal ostrożnie przecierać ścianki rondla, aby były czyste. Gorący karmel jest bardzo niebezpieczny. To nie jest deser, przy którym mogą pomagać dzieci! Do dużej miski albo do zlewu wlać zimną wodę do wysokości 4 cm. Gdy karmel osiągnie czerwonawy odcień, wstawić rondel do wody. Zostawić na kilka minut. Dodać czerwony barwnik spożywczy i wymieszać karmel. Zanurzać w nim całe jabłka. Wyjąć i poczekać, aż obcieknie nadmiar karmelu. Położyć na pergaminie, aż karmel się zetnie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA