Nadia G.

Jabłka pod kruszonką z kandyzowanym boczkiem


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Jabłka pod kruszonką z kandyzowanym boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Boczek:

6 grubych plastrów boczku

cukier do posypania

szczypta wędzonego cayenne



Jabłka:

6 jabłek mekintosz

¼ szklanki likieru klonowego

lub ¼ szklanki syropu klonowego

½ laski wanilii

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta soli morskiej



Kruszonka:

1 szklanka płatków owsianych

½ szklanki orzechów włoskich

1 szklanka mąki

½ szklanki cukru brązowego

80 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę



Boczek:

Rozgrzać piekarnik do 205°C. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Plastry boczku ułożyć na drucianym ruszcie i równomiernie posypać cukrem. Cukier uklepać i posypać wędzonym cayenne. Przenieść na blachę. Piec około 12 minut, lub aż cukier się skarmelizuje. Często sprawdzać. Upieczony boczek przenieść ostrożnie szczypcami na druciany ruszt, by wystygł i stwardniał.



Jabłka:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w żaroodpornym naczyniu. Wymieszać z likierem, miąższem z wanilii, gałką muszkatołową i solą.



Kruszonka:

Obniżyć temperaturę piekarnika do 190°C. W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, rozdrobnione orzechy i cukier brązowy. Przy pomocy siekaczki do ciasta szybko połączyć z zimnym masłem.

Kruszonkę równomiernie rozłożyć na jabłkach i piec 40 minut, lub aż zrumieni się kruszonka, a sos zacznie bulgotać.



Kawałki ciasta z ułożonymi na nich plastrami boczku podawać z kieliszkiem likieru cynamonowego.



© Nadia G.





powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Morelowa tarta linzer
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.