Nadia G.

Jabłka pod kruszonką z kandyzowanym boczkiem


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Jabłka pod kruszonką z kandyzowanym boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Boczek:

6 grubych plastrów boczku

cukier do posypania

szczypta wędzonego cayenne



Jabłka:

6 jabłek mekintosz

¼ szklanki likieru klonowego

lub ¼ szklanki syropu klonowego

½ laski wanilii

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta soli morskiej



Kruszonka:

1 szklanka płatków owsianych

½ szklanki orzechów włoskich

1 szklanka mąki

½ szklanki cukru brązowego

80 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę



Boczek:

Rozgrzać piekarnik do 205°C. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Plastry boczku ułożyć na drucianym ruszcie i równomiernie posypać cukrem. Cukier uklepać i posypać wędzonym cayenne. Przenieść na blachę. Piec około 12 minut, lub aż cukier się skarmelizuje. Często sprawdzać. Upieczony boczek przenieść ostrożnie szczypcami na druciany ruszt, by wystygł i stwardniał.



Jabłka:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w żaroodpornym naczyniu. Wymieszać z likierem, miąższem z wanilii, gałką muszkatołową i solą.



Kruszonka:

Obniżyć temperaturę piekarnika do 190°C. W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, rozdrobnione orzechy i cukier brązowy. Przy pomocy siekaczki do ciasta szybko połączyć z zimnym masłem.

Kruszonkę równomiernie rozłożyć na jabłkach i piec 40 minut, lub aż zrumieni się kruszonka, a sos zacznie bulgotać.



Kawałki ciasta z ułożonymi na nich plastrami boczku podawać z kieliszkiem likieru cynamonowego.



© Nadia G.





powrót

Podobne przepisy

Tort koliber
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Keks blondie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.