Jabłka pieczone z powidłami śliwkowymi

Jabłka pieczone z powidławi śliwkowymi
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Upraż orzechy. Utłucz w moździerzu 2 goździki i kawałek cynamonu. Połowę orzechów i goździki z cynamonem wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Wydrąż jabłka. Napełnij otwory w jabłkach powidłami z orzechami i przyprawami. Włóż jabłka ciasno do rondelka, podlej szklaneczką Martini Rosato. Przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nastawionego na 160 stopni C. Piecz ok. pół godziny, aż jabłka będą miękkie. Podaj jabłka posypane prażonymi orzechami z kluseczką z serka mascarpone.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA