Anna Olson

Jabłka i żurawina pod kruszonką


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Jabłka i żurawina pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kruszonka

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki płatków owsianych

½ szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

5 łyżek miękkiego niesolonego masła

½ szklanki posiekanych orzechów pekan



Owoce

4 jabłka reneta albo Granny Smith obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych na centymetrową kostkę

1 szklanka świeżej albo mrożonej żurawiny

1/3 szklanki cukru

skórka i sok z 1 małej pomarańczy



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C i natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm. Zmieszaj w misce wszystkie składniki kruszonki oprócz orzechów i rozrób palcami na grudkowatą masę. Dodaj orzechy, wymieszaj i odstaw. Wymieszaj jabłka i żurawinę z cukrem oraz skórką i sokiem z pomarańczy. Nałóż do przygotowanej foremki i posyp kruszonką. Piecz ok. 30 min, aż jabłka będą miękkie. Przestudź, podawaj na ciepło z kulką lodów waniliowych.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.