Jabłecznik

Przepis z programu Martha piecze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Jabłecznik
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1/3 -1/2 miarki mąki plus mąka do posypania blatu

2 porcje kruchego ciasta

3 kilogramy twardych kwaśnych jabłek (14 jabłek), mogą być Granny Smith

sok z dwóch cytryn

1 miarka cukru plus cukier do posypania ciasta

2 łyżeczki mielonego cynamonu

3 łyżki zimnego pokrojonego masła

1 żółtko

drobny cukier



Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt grubości 2 milimetrów. Posypać blat mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Usunąć nadmiar mąki. Zawinąć ciasto na wałku i przenieść do głębokiej formy. Wyłożyć formę ciastem przyciskając ciasto do brzegów. Zostawić 2-centymetrowy margines. Zakryć folią i schłodzić. Rozwałkować pozostałe ciasto na duże koło. Przełożyć koło na papier do pieczenia, zakryć folią i wstawić do lodówki. Obrać jabłka i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plastry grubości pół centymetra. Włożyć plastry jabłek do dużej miski, spryskać sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały. W małej misce wymieszać cukier z cynamonem. Posypać mieszaniną jabłka. Wyjąć ciasto z lodówki. Ułożyć jabłka na cieście. Uformować sporą górkę. Włożyć kawałki masła. Przykryć okrągłym ciastem. Zlepić brzegi wierzchu i spodu ciasta. Najlepiej zrobić to palcami. Ozdobić brzeg ciasta według uznania. Wyciąć w wierzchu ciasta kilka otworów, żeby para mogła wydostać się na zewnątrz. W małej misce wymieszać żółtko z 2 łyżkami wody, żeby powstała glazura. Posmarować glazurą wierzch ciasta. Posypać drobnym cukrem.

Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia. Dzięki temu sok nie pobrudzi piekarnika. Piec przez 15 minut aż ciasto zyska złocisty kolor. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto aż stanie się złoto-brązowe a sok zacznie bulgotać. Pieczenie trwa 1 godzinę 15 minut do 1 godziny 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed podaniem.



Martha Stewart

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Keks blondie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne
Tarta cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.