Islandzkie naleśniki z jagodami

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Islandzkie naleśniki z jagodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Naleśniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka cukru

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

¼ szklanki roztopionego masła

3 jajka

2-3 szklanki mleka

cukier



Nadzienie jagodowe:

2 szklanki jagód

¼ szklanki cukru pudru

skyr z bitą śmietaną

1 szklanka śmietany kremówki, ubitej

1 szklanka jogurtu greckiego lub skyru

ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)



Przygotowanie:

Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wlej roztopione masło i dodaj jajka. Na koniec wlej mleko małymi porcjami, starannie mieszając ciasto trzepaczką. To bardzo ważny etap, albowiem ciasto nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji i gładkości. Wlej tyle mleka, żeby ciasto nie było zbyt gęste ani za rzadkie. Ciasto nabrane na łyżkę powinno z niej spływać jak śmietana kremówka. Roztop nieco masła na patelni do smażenia naleśników. Wlewaj chochelką porcje ciasta na patelnię kołysząc nią, żeby rozprowadzić ciasto. Naleśniki powinny być tak cienkie, jak to tylko możliwe. Kiedy powierzchnia smażącego się naleśnika wyschnie, odwróć go łopatką podważając najpierw brzegi i smaż z drugiej strony przez 15 sekund. Gotowe naleśniki układaj stosem na talerzu, posypując każdy niewielką ilością cukru. Wsyp jagody do miski i dodaj cukier puder. Wymieszaj, rozgniatając większość owoców. Dodaj bitą śmietanę do jogurtu i wymieszaj delikatnie, żeby bita śmietana nie opadła. Można dodać do kremu kilka kropel ekstraktu waniliowego do smaku.

Nałóż porcję kremu blisko krawędzi naleśnika, a następnie 1-2 łyżki rozgniecionych jagód. Wreszcie złóż naleśnik na czworo, tworząc zgrabny rożek. W ten sam sposób przygotuj kolejne naleśniki.



Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”



powrót

Podobne przepisy

Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z owocami i kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.