Irlandzki gulasz

Irlandzki gulasz
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia irlandzka
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Irlandzki gulasz
2 kg jagnięcej łopatki, pokrojonej w kostkę
1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli
½ łyżeczki (2 ml) świeżo mielonego pieprzu
sól i pieprz do smaku
¼ szklanki (60 ml) oleju roślinnego
24 obrane cebulki koktajlowe
2 średnie marchewki, pokrojone na 4 cm kawałki
½ szklanki (60 ml) kaszy perłowej
3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub wody
2 szklanki (500 ml) piwa porter
1 listek laurowy
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku
12 młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
¼ szklanki (60 ml) posiekanej natki
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego szczypiorku

Przygotowanie
Przyprawić mięso solą i pieprzem. Rozgrzać olej na średnim ogniu. Małymi porcjami zrumienić jagnięcinę, odstawić. Na ten sam olej wrzucić cebulki, marchewkę i kaszę. Wymieszać, by wszystko pokryło się tłuszczem. Wlać bulion, porter, wrzucić liść laurowy i tymianek. Z powrotem dodać mięso, na wierzchu ułożyć ziemniaki i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 1 ½ do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać natką i szczypiorkiem.
Podawać z irlandzkim chlebem sodowym.


Irlandzki chleb sodowy
2 szklanki (500 ml) mąki razowej
1 ½ szklanki (375 ml) mąki
mąka do podsypywania
½ szklanki (125 ml) płatków owsianych
2 łyżki stołowe (30 ml) brązowego cukru
2 łyżeczki (10 ml) soli
1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe (45 ml) niesolonego, zimnego masła
1 ½ szklanki (375 ml) maślanki
1 jajko

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce wymieszać mąkę razową, mąkę, płatki owsiane, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do sypkich składników zetrzeć na grubej tarce zimne masło i wyrobić ręcznie, aż ciasto będzie przypominało okruchy chleba. Oddzielnie ubić jajka i maślankę. Rękami połączyć składniki suche z płynnymi. Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać 5 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Na wyłożonej pergaminem blasze uformować okrągły bochenek o średnicy 15 cm. Wierzch oprószyć mąką. Ostrym nożem naciąć na krzyż do połowy grubości. Piec 45 – 50 minut. Upieczony chleb powinien wydawać pusty odgłos, gdy postuka się w dno.

@ Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA