Martha Stewart

Irlandzki chleb sodowy


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Irlandzki chleb sodowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 szklanki mąki uniwersalnej

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kminku

4 łyżki masła, zimnego

2 szklanki rodzynek, złotych lub ciemnych

1½ szklanki maślanki

1 duże jajko

1 łyżeczka sody

1 żółtko dużego jajka

1 łyżka śmietany kremówki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i kminek.

Dodaj masło i za pomocą siekacza do ciasta wymieszaj wszystko razem. Potem dodaj rodzynki.

W małej misce wymieszaj maślankę, jajko i sodę, a następnie dodaj to do mieszanki z mąką i masłem, wszystko naraz. Mieszaj widelcem, aż płyn zostanie wchłonięty. Masa powinna przypominać ciasto na kruche ciastka. Uformuj okrągły bochenek o średnicy 20 centymetrów i przenieś na przygotowaną blachę z papierem do pieczenia.

W małej misce wymieszaj żółtko i śmietanę. Posmaruj tym wierzch bochenka. Wstaw chleb do piekarnika i piecz przez 70 minut, aż zrobi się złocisty. W połowie czasu obróć chleb. Wyciągnij go z piekarnika i połóż na kratce w celu ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.