Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem

Indyk pieczony z brzoskwiniami
Oceń przepis:
93 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kolendrę i anyż podgrzewamy na suchej patelni, jak zacznie pachnieć ściągamy z ognia i wrzucamy do moździerza. Dodajemy pieprz i ucieramy. Dodajemy skórkę z cytryny, drobno pokrojoną chili, imbir i sól. Ucieramy dodając po trochu 1-2 łyżki oleju. Powstałą pastą nacieramy indyka. Odstawiamy do zmacerowania najlepiej na całą noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Do rękawa do pieczenia wkładamy indyka wraz z zalewą, jaka powstała, dokładamy kawałki brzoskwiń, zawijamy i pieczemy. Jeśli chcemy uzyskać nadziewaną pierś, nacinamy jak przy schabie, wkładamy suszone brzoskwinie do środka i pieczemy jak wyżej. Po upieczeniu, odlewamy sok i wrzucamy brzoskwinie do malaksera, indyka zostawiamy w ciepłym miejscu. Miksujemy składniki sosu, przelewamy do rondelka i podgrzewamy do odparowania części płynu, dodajemy śmietanę (wcześniej odlewamy część sosu do kubeczka i delikatnie łączymy ze śmietaną, całość przelewamy do sosu ciągle mieszając). Na koniec w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki masła. Indyka kroimy w plastry i podajemy z gorącym sosem brzoskwiniowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA