Marieta  Marecka

Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14684

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pierś z indyka

brzoskwinie z puszki

2 cm kawałek imbiru

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka pieprzu młotkowanego

1 łyżeczka anyżu

skórka z cytryny

1 chili

sól

olej

2 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Kolendrę i anyż podgrzewamy na suchej patelni, jak zacznie pachnieć ściągamy z ognia i wrzucamy do moździerza. Dodajemy pieprz i ucieramy. Dodajemy skórkę z cytryny, drobno pokrojoną chili, imbir i sól. Ucieramy dodając po trochu 1-2 łyżki oleju. Powstałą pastą nacieramy indyka. Odstawiamy do zmacerowania najlepiej na całą noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Do rękawa do pieczenia wkładamy indyka wraz z zalewą, jaka powstała, dokładamy kawałki brzoskwiń, zawijamy i pieczemy. Jeśli chcemy uzyskać nadziewaną pierś, nacinamy jak przy schabie, wkładamy suszone brzoskwinie do środka i pieczemy jak wyżej. Po upieczeniu, odlewamy sok i wrzucamy brzoskwinie do malaksera, indyka zostawiamy w ciepłym miejscu. Miksujemy składniki sosu, przelewamy do rondelka i podgrzewamy do odparowania części płynu, dodajemy śmietanę (wcześniej odlewamy część sosu do kubeczka i delikatnie łączymy ze śmietaną, całość przelewamy do sosu ciągle mieszając). Na koniec w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki masła. Indyka kroimy w plastry i podajemy z gorącym sosem brzoskwiniowym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.