Indyk pieczony w całości z balsamicznymi gruszkami

Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Indyk pieczony w całości z balsamicznymi gruszkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 indyk

Przygotowanie:


Przygotowujemy indyka do pieczenia. Najpierw obcęgami wyciągamy z nóg indyka, twarde, niejadalne ścięgna. Następnie naciskając na indyka dłonią od góry, lekko łamiemy kości. Tak spreparowanego indyka solimy i pieprzymy z zewnątrz. Posypujemy go suszoną papryką. Okładamy tymiankiem. Do środka indyka wkładamy świeży tymianek, czosnek. Polewamy indyka oliwą z oliwek. Indyka wstawiamy do piekarnika na 4-5 godzin, w zależności od wagi i wydajności piekarnika. Indyka w trakcie pieczenia podlewamy białym winem oraz sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenie smarujemy go miodem. Obrane kartofle smażymy w całości na oliwie z oliwek pomieszanej z masłem. Kartofle posypujemy szafranem, solą i pieprzem. Gruszki obieramy, kroimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Przygotowujemy karmel. Do rozgrzanego garnka wsypujemy cukier. Gdy cukier się stopi wlewamy ocet balsamiczny. W tak przygotowanym karmelu balsamicznym dusimy gruszki około 10 minut. Podajemy pokrojonego indyka z ziemniakami i gruszkami. Indyka polewamy sosem z duszonych gruszek.

powrót

Podobne przepisy

Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina hung shao
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Wieprzowina słodko-kwaśna
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kurczak satay
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.