Indyk pieczony w całości z balsamicznymi gruszkami

Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Indyk pieczony w całości z balsamicznymi gruszkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 indyk

Przygotowanie:


Przygotowujemy indyka do pieczenia. Najpierw obcęgami wyciągamy z nóg indyka, twarde, niejadalne ścięgna. Następnie naciskając na indyka dłonią od góry, lekko łamiemy kości. Tak spreparowanego indyka solimy i pieprzymy z zewnątrz. Posypujemy go suszoną papryką. Okładamy tymiankiem. Do środka indyka wkładamy świeży tymianek, czosnek. Polewamy indyka oliwą z oliwek. Indyka wstawiamy do piekarnika na 4-5 godzin, w zależności od wagi i wydajności piekarnika. Indyka w trakcie pieczenia podlewamy białym winem oraz sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenie smarujemy go miodem. Obrane kartofle smażymy w całości na oliwie z oliwek pomieszanej z masłem. Kartofle posypujemy szafranem, solą i pieprzem. Gruszki obieramy, kroimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Przygotowujemy karmel. Do rozgrzanego garnka wsypujemy cukier. Gdy cukier się stopi wlewamy ocet balsamiczny. W tak przygotowanym karmelu balsamicznym dusimy gruszki około 10 minut. Podajemy pokrojonego indyka z ziemniakami i gruszkami. Indyka polewamy sosem z duszonych gruszek.

powrót

Podobne przepisy

Rumuńskie pikantne smażone kiełbaski bez osłonek
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chrupiąca wołowina hoi an
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.