Indyjskie racuszki z kalafiorem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Indyjskie racuszki z kalafiorem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filiżanki kalafiora podzielonego na różyczki

1 łyżka oliwy

1 mała, pokrojona cebula

1 rozgnieciony ząbek czosnku

1 łyżka startego imbiru

1 łyżka posiekanych łodyg kolendry

2 łyżeczki mielonego kminu

2 łyżeczki mielonej kurkumy

2 łyżeczki garam masali

pół filiżanki mąki ryżowej

pół filiżanki mąki kukurydzianej albo z ciecierzycy

pół łyżeczki soli

1 starta, odciśnięta cukinia

4 jajka

1 filiżanki natki kolendry (plus trochę do dekoracji)

500 ml oleju z otrębów ryżowych

1 limetka

 

Sos:

pół filiżanki jogurtu

1 łyżeczka oliwy

skórka i sok z jednej cytryny

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżka natki kolendry

sól i ocet umeboshi

Przygotowanie:

Kalafior ugotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i rozgnieść odciskając nadmiar płynu.
Cebulę i łodyżki kolendry podsmażyć na oliwie. Dodać imbir i czosnek. Smażyć przez kilka sekund, a następnie dołożyć przyprawy. Podsmażać, aż zaczną pachnieć. Zdjąć z ognia i odstawić.
W misce połączyć obie mąki, sól, cukinię i kalafior. Dodać mieszankę cebuli z przyprawami i dokładnie wymieszać. Dodać jajka i natkę kolendry. Wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Używając dwóch łyżek formować racuchy. Wrzucać je do oleju i smażyć, aż zrobią się rumiane. Nadmiar tłuszczu odsączyć papierowym ręcznikiem.
Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Racuchy podawać z sosem, przybrane natką kolendry i cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Indyjskie racuszki z kalafiorem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Jabłka w cieście z sosem toffi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Placki warzywne z fasolą i pieczarkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.