Indyjskie curry z zielonego groszku

Indyjskie curry z zielonym groszkiem
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 2 szklanki zielonego groszku
  • 10 orzechów nerkowca
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • 1 cebula
  • 3 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • olej
  • 1 puszka pomidorów
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ cebuli
  • olej kokosowy
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki kozieradki, mielonej
  • ⅓ łyżeczki kolendry, mielonej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować porządnie osoloną wodę, obok naszykować miskę z kostkami lodu. Groszek wrzucić do gorącej wody, gotować minutę i zahartować w wodzie.
Do szklanki wrzucić 10 nerkowców, z garnka odlać trochę gorącej wody i zalać nerkowce. Resztę wody wylać i w tym samym garnku przygotować curry.
Cebulę pokroić w kostkę, imbir oraz czosnek zetrzeć, chili posiekać. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone cebulę i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać pozostałe pokrojone składniki i podsmażać przez 30 sekund na małym ogniu, po czym dodać pomidory, sól oraz cukier i gotować przez 3 minuty.
W międzyczasie orzechy odcedzić, dodać do kubeczka blendera z ostrzem i zblendować na okruchy. Dodać ¼ szklanki świeżej wody i zblendować krótką chwilę. Do blendera dodać pomidorowy sos z garnka i ponownie zblendować.
Teraz można w końcu połączyć wszystkie składniki. Cebulę posiekać w kostkę, na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 1 - 2 minuty. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć 15 sekund i wlać pomidorowo – nerkowcowy sos z blendera, dodać groszek i gotować ostatnią minutę. Gotowe!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA