Indonezyjskie curry

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Indonezyjskie curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilogram pokrojonej w kostkę koziny albo baraniny

posiekana cebula

4 ząbki czosnku

posiekane kłącze imbiru

posiekane kłącze galangalu

posiekane kłącze kurkumy

2 strączki kardamonu

2 gwiazdki anyżu

kawałek kory cynamonowej

3 łyżki curry

2 liście limetki kaffir

2 posiekane chili

ćwierć filiżanki pasty z tamaryndowca

2 filiżanki dowolnego bulionu

filiżanka śmietanki kokosowej

ćwierć pęczka kolendry

2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych

trawa cytrynowa

Przygotowanie:

Mięso obsmażyć na oleju. Dodać liście limetki, cebulę, czosnek, anyż, kardamon, cynamon, chili, imbir, galangal, kurkumę, kolendrę, śmietankę kokosową, curry i bulion. Po 10 minutach gotowania dodać pastę z tamaryndowca i trawę cytrynową. Gotować przez 40 minut. Podawać z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.