Indonezyjskie curry

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Indonezyjskie curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilogram pokrojonej w kostkę koziny albo baraniny

posiekana cebula

4 ząbki czosnku

posiekane kłącze imbiru

posiekane kłącze galangalu

posiekane kłącze kurkumy

2 strączki kardamonu

2 gwiazdki anyżu

kawałek kory cynamonowej

3 łyżki curry

2 liście limetki kaffir

2 posiekane chili

ćwierć filiżanki pasty z tamaryndowca

2 filiżanki dowolnego bulionu

filiżanka śmietanki kokosowej

ćwierć pęczka kolendry

2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych

trawa cytrynowa

Przygotowanie:

Mięso obsmażyć na oleju. Dodać liście limetki, cebulę, czosnek, anyż, kardamon, cynamon, chili, imbir, galangal, kurkumę, kolendrę, śmietankę kokosową, curry i bulion. Po 10 minutach gotowania dodać pastę z tamaryndowca i trawę cytrynową. Gotować przez 40 minut. Podawać z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wołowina po burgundzku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.