Jola Słoma

Imbirówka


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 11385

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

2 szklanki wody

2 łyżki utartego świeżego imbiru

2 łyżeczki suszonego majeranku

1 łyżeczka suszonego tymianku

sok z 1 cytryny

1 łyżka miodu

 

Przygotowanie:

Wodę w rondelku doprowadzamy do wrzenia, dodajemy imbir, majeranek i tymianek, gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Nalewamy do filiżanek, przecedzając przez sitko. Kiedy ostygnie do temperatury ok 60 stopni C, dodajemy sok z cytryny i słodzimy miodem. Jest to superrozgrzewający napój na przeziębienie i grypę, ponieważ majeranek zmniejsza temperaturę, tymianek łagodzi kaszel, a imbir ma działanie rozgrzewające i silnie bakteriobójcze.

powrót

Podobne przepisy

Zielony koktajl
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci
Koktajl z musli
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Koktajl owocowy
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Orientalny smoothie z mlekiem ryżowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Słoneczny koktajl z brzoskwini i melona z sosem truskawkowym
Przepis z programu Dietosfera (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Syrop rabarbarowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Angelica

postów: 5

16.03.2017 16:37

CYTUJ

Od dwóch dni popijamy imbirówkę na przeziębienie. Dla maluchów się nie nadaje, bo zby piekąca. Dla mnie ok. Fajny rozgrzewający napój.

rzviro

postów: 212

17.04.2015 21:43

CYTUJ

Imbirówka to jest nalewka ( na bazie alkoholu ). W tym "przepisie" nie widzę podstawowych składników nalewki ( wódka, spirytus ). Później dopatrzyłem autorów przepisu - składniki przestały mnie dziwić.... Popaprańce ZAWSZE zostaną popaprańcami.............

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.