Anna Olson

Imbirowe babeczki z zieloną herbatą


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Imbirowe babeczki z zieloną herbatą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka 18% śmietany

2 żółtka

3 łyżki cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki japońskiej zielonej herbaty w proszku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Natłuścić oraz wysypać mąką foremki / formę do babek. Utrzeć masło
z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód i skórkę z mandarynki / pomarańczy. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. W oddzielnej misce zmieszać majonez z sokiem z mandarynki / pomarańczy i ekstraktem waniliowym, a następnie dodać do jajeczno-maślanej mieszaniny. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sproszkowany imbir, zieloną herbatę w proszku i sól. Dodać mak
i połączyć wszystkie składniki, nie mieszając zbyt długo. Przełożyć ciasto do foremek / formy, wyrównać powierzchnię i piec 25 – 35 minut (w dużej formie 10 minut dłużej). Sprawdzić, czy szpikulec wbity w środek babki jest suchy i czysty po wyjęciu. Odstawić na 15 minut do wystygnięcia, a następnie wyjąć ciasto z foremek / formy, oddzielając je łopatką od ścianek. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czarne ciasteczka -  Izabela Naczk
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.