Imbirowa beza z owocami i kardamonem

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Imbirowa beza z owocami i kardamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 białka

75 gramów cukru drobnego

25 gramów miękkiego cukru brązowego

25 gramów cukru białego

2 cm świeżego imbiru

łyżeczka skrobi kukurydzianej

2 łyżeczki esencji z kwiatów pomarańczy

owoce – brzoskwinie

nektarynki

kiwi

świeża mięta

świeży

chudy twarożek

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę z drobnym cukrem, poczym mieszamy z pozostałym. Dodajemy drobniutko posiekany imbir, skorbię kukurydzianą i esencję pomarańczową. Wszystko razem mieszamy delikatnie, by piana nie opadła. Blachy wykładamy natłuszczonym od spodu papierem do pieczenia, na którym rysujemy dwa koła – jedno o średnicy 23, drugie – 18 cm. Masę wykładamy na blachy i kształtujemy z niej okrągłe placki wielkości zaznaczonych kółek. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 4 lub 5 kwadransów. Odstawiamy do przestygnięcia. Z brzoskwiń i nektarynek usuwamy pestki, kroimy na cząstki i przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy pokrojone kiwi oraz 5 – 6 nasionek kardamonu, wydobytych ze strączków. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Większą bezę kładziemy na talerzu, smarujemy serkiem i nakładamy owoce. Przykrywamy drugim krążkiem i powtarzamy procedurę: smarujemy serkiem oraz pokrywamy owocami. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.