Imbirowa beza z owocami i kardamonem

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Imbirowa beza z owocami i kardamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 białka

75 gramów cukru drobnego

25 gramów miękkiego cukru brązowego

25 gramów cukru białego

2 cm świeżego imbiru

łyżeczka skrobi kukurydzianej

2 łyżeczki esencji z kwiatów pomarańczy

owoce – brzoskwinie

nektarynki

kiwi

świeża mięta

świeży

chudy twarożek

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę z drobnym cukrem, poczym mieszamy z pozostałym. Dodajemy drobniutko posiekany imbir, skorbię kukurydzianą i esencję pomarańczową. Wszystko razem mieszamy delikatnie, by piana nie opadła. Blachy wykładamy natłuszczonym od spodu papierem do pieczenia, na którym rysujemy dwa koła – jedno o średnicy 23, drugie – 18 cm. Masę wykładamy na blachy i kształtujemy z niej okrągłe placki wielkości zaznaczonych kółek. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 4 lub 5 kwadransów. Odstawiamy do przestygnięcia. Z brzoskwiń i nektarynek usuwamy pestki, kroimy na cząstki i przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy pokrojone kiwi oraz 5 – 6 nasionek kardamonu, wydobytych ze strączków. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Większą bezę kładziemy na talerzu, smarujemy serkiem i nakładamy owoce. Przykrywamy drugim krążkiem i powtarzamy procedurę: smarujemy serkiem oraz pokrywamy owocami. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany w karmelu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.