Idealny stek z kremowym sosem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Idealny stek z kremowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 steki (po 500 g)

oliwa

sól

świeżo mielony pieprz

 

Sos:

4 posiekane ząbki czosnku

pół posiekanej cebuli

100 g masła

pół pęczka tymianku

100 ml bulionu wołowego

1 garść drobno pokrojonych mieszanych grzybów

ćwierć filiżanki koniaku

100 ml śmietany

Przygotowanie:

Sos:
Cebulę, czosnek i tymianek podsmażyć na maśle. Dodać grzyby i bulion. Kiedy zmiękną wlać koniak i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Steki:
Mięso wyjąć z lodówki 30 minut przed przygotowaniem. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
Steki natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Grillować przez 2 minuty, odwrócić i grillować przez kolejne 2 minuty. Odwrócić o 180° i grillować, żeby powstała kratka. Odwrócić i grillować przez kolejne 2 minuty.
Steki powinny być średnio krwiste, ozdobione wypaloną kratką. Przełożyć je na ogrzany talerz, przykryć folią i odstawić na 4 minuty.
Podawać z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Wołowina szmurowana z kluskami szorymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tataki z wołowiny z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Carpaccio z wołowiny
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
Stek wagyu z wasabi i tosa joyu
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.