Annabel  Langbein

Idealne szparagi


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Idealne szparagi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2-3 garście duże szparagów (6 sztuk na osobę)

1 szklanka wody

1 łyżka masła

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Odłam twarde końce szparagów (można je wykorzystać do przyrządzenia bulionu). Wodę, masło i sól umieść w dużym rondlu (powinien być na tyle szeroki, aby można było ułożyć w nim szparagi na płasko) i zagotuj. Następnie włóż szparagi, przykryj i gotuj do miękkości (3-5 minut, zależnie od grubości). Odcedź, ułóż na półmisku i od razu podawaj.

Wskazówki:
Końce odłamujemy jak najniżej. Szparagi pękają w miejscu, gdzie z miękkich stają się twarde.
Z małego pędu do postaci gotowej do zebrania szparag rośnie w 48 godzin. Kupujcie jędrne pędy o zwartych czubkach, przechowujcie je końcami w zimnej wodzie jak kwiaty.

powrót

Podobne przepisy

Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kuleczki orzechowo-pomarańczowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.