Idealne szparagi

Idealne szparagi
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2-3 garście duże szparagów (6 sztuk na osobę)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odłam twarde końce szparagów (można je wykorzystać do przyrządzenia bulionu). Wodę, masło i sól umieść w dużym rondlu (powinien być na tyle szeroki, aby można było ułożyć w nim szparagi na płasko) i zagotuj. Następnie włóż szparagi, przykryj i gotuj do miękkości (3-5 minut, zależnie od grubości). Odcedź, ułóż na półmisku i od razu podawaj.

Wskazówki:
Końce odłamujemy jak najniżej. Szparagi pękają w miejscu, gdzie z miękkich stają się twarde.
Z małego pędu do postaci gotowej do zebrania szparag rośnie w 48 godzin. Kupujcie jędrne pędy o zwartych czubkach, przechowujcie je końcami w zimnej wodzie jak kwiaty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA