Idealne steki

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Idealne steki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1 stek T-bone

1 stek Porterhouse

1 rumsztyk

oliwa

sól i pieprz



Przygotowanie:



T-bone: Obficie posól i popieprz stek T-bone z każdej strony, łącznie z grzbietem. Lekko skrop mięso oliwą i połóż na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Dociśnij stek palcami, żeby odgniotły się na nim żłobienia. Gdy skórka się skarmelizuje, przełóż mięso na ruszt i wstaw je na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu połóż je, żeby odpoczęło przez połowę czasu pieczenia. Przed podaniem wrzuć stek na 20 sekund na gorącą patelnię.



Porterhouse: Obficie przypraw stek Porterhouse solą i pieprzem z każdej strony. Przyłóż mięso tłustym grzbietem do patelni, żeby tłuszcz się wytopił. Po chwili przekręć stek na drugą stronę. Powtarzaj tę czynność, żeby mięso równomiernie się skarmelizowało. Stopień wypieczenia możesz sprawdzić za pomocą kuchennego termometru lub cienkiego szpikulca. Wbij go w mięso i po 5 sekundach przyłóż do skóry. Jeśli jest chłodny, to znak, że stek jest surowy. Po usmażeniu zdejmij go z patelni i połóż, żeby odpoczął przez połowę czasu smażenia. Przed podaniem wrzuć go na 20 sekund na gorącą patelnię.



Rumsztyk: Obficie posól i popieprz rumsztyk. Natrzyj mięso z obu stron odrobiną oliwy i połóż je na rozgrzanej patelni. W ciągu smażenia dwukrotnie przekręć stek. Gdy skórka jest brązowo-złota, zdejmij mięso z patelni i połóż, żeby odpoczęło przez połowę czasu smażenia. Przed podaniem wrzuć je na 20 sekund na gorącą patelnię.



© Adrian Richardson

powrót

Podobne przepisy

Płonące skrzydełka
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.