Agnieszka Kręglicka

Hummus


Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Hummus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2-3 szklanki ugotowanej ciecierzycy

2 małe ząbki czosnku

6 łyżek oliwy

sok z 1 cytryny

2 łyżki tahini

sól

pieprz

słodka papryka

 

Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką. Doprawić do smaku, odstawić.

Wariacje podania
Pomidory pokroić w grube plastry poziomo, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Każdy pomidor posmarować grubą warstwą hummusu, można posypać orzeszkami piniowymi. Piec 10 minut w piekarniku ok. 200 stopni C. Podawać gorące. Rozsmarowany na talerzyku hummus polać oliwą paprykową i jeść na zimno z trójkątami pity lub z bułką. Podawać indywidualne porcje z paskami grillowanego chleba zamiast widelca.

powrót

Podobne przepisy

Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.016) sos do pizzy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Meksykańska salsa pomidorowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

#Kwiryniusz

06.09.2011 11:11


Łódź

CYTUJ

Odsączoną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką.

A co zrobić z tahiną?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.