Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.41)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 szklanka suszonych pomidorów (nie w zalewie z oliwy)
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku lub więcej
  • 30 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka pimenton lub więcej do smaku (niekoniecznie)
  • sok z cytryny do smaku
  • kawałki chleba pita lub surowe warzywa do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jeśli jest na to czas, namaczać ciecierzycę przykrytą wodą przez noc, jeśli nie gotować w wodzie przez 2 minuty, potem namaczać przez 2 godziny. W rondlu wymieszać ciecierzycę i pomidory, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu, częściowo pod przykryciem, aż ciecierzyca będzie bardzo miękka, w razie potrzeby dodając wody. Odcedzić, zachowując trochę wody z gotowania. Wymieszać w mikserze dodając sól, pieprz, czosnek, oliwę, pimenton i niewielką ilość wody z gotowania. Zmiksować na gładką masę, dodać sok z cytryny i jeszcze trochę oliwy, doprawić solą lub papryką pimenton. Podawać z kawałkami chlebka pita lub surowymi warzywami. (można przechowywać w lodówce ok. tygodnia)

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA